ছোলার ঘুগনি রেসিপি | Chickpea Recipe | Cholar Ghugni Recipe


ছোলার ঘুগনি রেসিপি

উপকরণ

৫০০ গ্রাম ‏ছোলা

১/২ কাপ ‏পেয়াজ কুচি

৫/৬ কোয়া ‏রসুন

৬/৭ টি ‏কাচা মরিচ

১ চা চামচ ‏হলুদ গুড়া

পরিমানমত ‏লবন

১/২ কাপ ‏তেল

মাঝারি সাইজের একটি ‏আলু


 

প্রস্তুত-প্রনালী:

১..ছোলাগুলো ভালোভাবে পানিতে ধুয়ে কমপক্ষে ৪ থেকে ৮ ঘণ্টা ভিজিয়ে রাখুন। ভালো হয় যদি ওভারনাইট ভিজিয়ে রাখতে পারেন। 

এবার আবার ধুয়ে পানি ঝরিয়ে নিন।

২..এবার চুলায় একটি প্রেসার কুকার বা কড়াই নিন। প্রেসার কুকারে কম সময় লাগবে। কুকার বা কড়াইয়ে ছোলা, পেয়াজ রসুন, কাচা মরিচ, লবন,

 হলুদ গুড়া পর্যাপ্ত পানি দিয়ে ৬ থেকে ৮ হুইসেল দিয়ে নিন। এবার টুকরো করে কাটা আলু দিয়ে আরও ৩/৪ টি হুইসেল দিয়ে নিন।

৩..এবার ফ্রাইপ্যানে তেল ও পেয়াজ কুচি দিয়ে লালচে বাদামি করে ভেজে সেদ্ধ করে রাখা ছোলা দিয়ে ৫ মিনিট মত ভেজে নিন।

৪..এবার পরিবেশনের পালা। একটা বাটিতে রান্না করা ছোলা নিয়ে তাতে শসা কুচি, টমেটো কুচি, ধনিয়া পাতা কুচি, পিয়াজ কুচি,

 কাঁচা মরিচ কুচি লবণ ও লেবুর রস আপনার স্বাদ ও পছন্দ অনুযায়ী পরিমানে ছড়িয়ে দিয়ে স্বাদ আরও বাড়িয়ে নিন।

 চটপটি কিন্তু গরম গরম খেতে হবে 🙂




Ingredients

500 gm ‏Chickpeas

1/2 cup ‏Chopped onion

4/5 pcs ‏Garlic cloves

6/7 pcs ‏Green chilies

1 tsp ‏Turmeric powder

1/2 cup ‏Oil

To taste ‏Salt

1 medium in size ‏Potato

Directions

1...Wash chickpea and soak in water for minimum 4 to 8 hours. You can soak it overnight if you have time. Then wash again and drain well.


2Heat 2 tbsp vegetable/soybean oil in a pressure cooker. You can use a pan instead. But pressure cooker takes less time to cook properly. Then add soaked chickpeas, onion, garlic, slice chilies, turmeric powder, salt and water. Cook up to 6 to 8 whistles.

3..Now add chopped potatoes and again cover with the lid and cook till 3 to 4 whistles on medium heat. The chickpeas should perfectly done.


4..Now in a pan add oil and chopped onion. Fry them till turn into red brown in color. Add chickpeas in it and fry for 2 to 5 minutes.

5..Now time to serve, here the amount of ingredients depends on your choice and taste. Pour the cooked chickpeas in a bowl. Now add chopped cucumber, tomato, coriander leaves, green chili, onion, and it is ready to be served. You can also squeeze a fresh lemon and mix everything before serve. It will add extra taste and flavor for sure!